Bijzondere weetjes over: de piano

In de 18e eeuw ontstond de geschiedenis van het instrument, de piano, al. In die periode werd het instrument vooral bespeeld door de elite en de bourgeoisie. Pas later, zo in de tweede helft van de 20e eeuw, werd dit instrument bereikbaarder voor meer bevolkingslagen. Toch zijn er nog bijzondere weetjes over piano’s die niet bij iedereen bekend zijn.

Hoe is de piano ontstaan?

Bartolomeo Cristofori vond de allereerste versie van het toetsinstrument uit in Florentijn. Toen werd in Italië het instrument de ‘Gravicembalo piano e forte’ genoemd. Het is nog steeds de basis zoals we het instrument vandaag de dag kennen. De basis ligt in twee snaarinstrumenten, namelijk het clavichord en cymbalum. Als eerste onderwierp de Elzasser familie de piano aan een evolutie en daarna de familie Silbermann. Zij vonden de hamerslag rond 1770 uit en het instrument werd omgedoopt tot de ‘fortepiano’. Dit type is door beroemdheden zoals W.A. Mozart, J.S. Back en F. Schubert bespeeld en daar zijn ook de bekende muziekstukken ontstaan.

In de 19e eeuw kwam de industriële revolutie op gang en werden er meer verbeteringen aan piano’s uitgevoerd. Zo werd er gekeken naar de flexibiliteit van de toetsen, een verbetering van de klank maar ook de sterkte van de staalkabels werd verbeterd. Daarop volgde ook een verandering van het uiterlijk van de piano. Hij werd robuuster, meer design en esthetischer. De echte eerste piano’s zoals we ze vandaag de dag nog steeds aanschaffen werd eind 19e eeuw ontworpen. In de jaren daarna zijn nog wel kleine verbeteringen uitgevonden, zoals de koppen van hamers die nu omhult zijn met schapenwol.

Er waren verschillende bekende merken, die vandaag de dag wat minder bekend zijn. Erard, Pleyel, Broadwood en Blüthner waren de meest bekende merken en hadden 70% marktaandeel. Een groot voordeel was dat bekende componisten met veel liefde hun naam aan deze merken hingen, waardoor de verkoop verder steeg.

Wat zijn de moeilijkste pianostukken om te spelen?

Er zijn veel verschillende pianostukken in de loop van de eeuwen ontworpen maar ook zeker bekend geworden. Een hoop klassieke stukken die je op piano’s speelt, blijken eigenlijk ontzettend moeilijk te zijn. Een gemiddelde pianist moet jaren oefenen op een klassiek stuk goed onder de knie te krijgen en deze vloeiend te spelen. Dit zijn de drie moeilijkste klassieke pianostukken:

  • De Piano Sonate Nr. 18 in D groot van Mozart;
  • Beethoven’s Symfonie Nr. 5; en
  • Sonate in het maanlicht, 3e deel van Beethoven.

Wie zijn de beste pianisten ter wereld?

Het is niet per se heel moeilijk, maar echt goed kunnen spelen en moeilijke stukken spelen is een heel ander verhaal. Er zijn een aantal mensen wereldwijd die je kan scharen onder de beste pianisten van de wereld. Enkele grote internationale namen zijn:

  • Lang Lang;
  • Ievgeni Kissin;
  • Martha Argerich;
  • Yundi Li;
  • Radu Lupu; en
  • David Kadouch.

Eigenlijk gaat de piano dus veel verder terug dan de meesten wisten en is hij ontwikkeld uit twee losse instrumenten. Maar zowel op technisch als op esthetisch vlak is dit instrument vele malen verbeterd en kunnen we er vandaag de dag van genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Gardameer – watersport, strand en Italiaanse monumenten

Je kunt het Comomeer bezoeken of het Lago Maggiore. Eigenlijk lijken alle…

Zelf bier brouwen met een bierbrouw pakket

Ben jij een echte bierliefhebber? Vind je het leuk om elke keer…