Dat de boer alleen maar zorgt voor wat er in zijn velden groeit en graast is verleden tijd. Veel boerderijen zijn tegenwoordig ook een zonnepanelen bedrijf en sommige boeren hebben er ook de taak van molenaar bij genomen in het kader van de duurzame boerderij. De windmolen en het zonnepaneel zijn goede manieren voor boeren om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering, maar ook om wat extra te verdienen. Hoewel het in eerste instantie natuurlijk flinke investeringen zijn, zijn hier subsidies voor en valt er geld te verdienen met het leveren van stroom aan het net.
Zonnepanelen op het dak van een boerderij zult u vast wel eens hebben gezien. De daken van boerderijen zijn over het algemeen zeer geschikt voor de panelen. Ze zijn vaak erg groot, waardoor er veel op passen, maar ook hebben ze meestal maar weinig schaduw. Dit doordat ze veelal in de wei staan, ver van hoge gebouwen die je in een stad hebt. En logischerwijs betekent minder schaduw meer opbrengst aan stroom.
Maar mocht uw dak nou toch niet geschikt zijn, bijvoorbeeld doordat de ligging verkeerd is, of gewoon omdat u zonnepanelen heel erg lelijk vindt, dan kan u overwegen een windturbine neer te zetten. Velden van boeren zijn erg geschikt voor deze molens, vooral doordat deze niet dicht bij bewoning staan. Als een gemeente aankondigt ergens een windmolen te willen plaatsen, komt heir flink verzet tegen van mensen die bang zijn voor geluidsoverlast en horizon vervuiling. Bij de boerderij is dit meestal geen groot probleem, aangezien deze vaak ver van de dichtbevolkte stad af liggen. Op maximaal draaivermogen van rond de 50 rotaties per minuut is het geluid van een molen min of meer vergelijkbaar met dat van een voorbijrijdende auto, waardoor de molen dus goed op afstand van bewoning te plaatsen is in een weiland.
