Gardameer – watersport, strand en Italiaanse monumenten

Je kunt het Comomeer bezoeken of het Lago Maggiore. Eigenlijk lijken alle grote Italiaanse Alpenmeren op elkaar: langgerekte meren die van noord naar zuid lopen. Alleen heeft het Gardameer net iets extra’s. Het is verreweg het grootste meer van de Italiaanse Alpen en het ligt op het kruispunt van drie regio’s: Lombardije, Trentino en Veneto. Sinds jaar en dag zoeken Duitsers en Nederlanders hun vakantie heil aan de oevers van een wel heel bekoorlijk meer. Noordelijk is ze ingekapseld tussen hoge bergtoppen en zuidelijk snijdt het water door vriendelijke heuvels. Een meer met afwisselende decors, dus.

Gewilde vestiging van allerlei volkeren

De toeristen die vandaag de dag graag neerstrijken aan de meer-strandjes waren niet de eersten. Romeinen, Habsburgers, Oostenrijkers en Fransen hebben hier allemaal hun stekjes opgebouwd. En ook ver daarvoor nog, zo laten oude paalwoningen zien. Vooral de Venetianen hebben de meeroevers goed ingericht en veel straten gebouwd. Je ziet dan ook op tal van plekken Venetiaanse villa’s in de bergen rond het meer spieken. Al die volkeren kwamen graag wonen bij het meer omdat het nogal strategisch lag – op een knooppunt van belangrijke handelsroutes. Er is nu een toeristische route bijgekomen en die gaat van Nederland naar het Gardameer. Mooi in een lange dag te doen want de tocht is zo’n 1150 km. Tent, caravan of camper gaan vaak mee want het meer is een echte camping bestemming.

Het Gardameer in cijfers

Voor een goed beeld van het enorme meer: de lengte is 51 km. Zuidelijk wordt het meer tot 17 km breed. En zou je erin gaan duiken, dan kom je vooral in het noordelijk deel tot een diepte van liefst 346 m. Naast diepte is er ook hoogte aanwezig. De hoogste bergtop is die van de Pozzette, zo’n 2218 m richting de hemel. Cijfers allemaal die aangeven dat je hier wel het absolute contrast met het Hollandse polderland hebt.

Op excursie langs het Gardameer

Strand en watersport heb je naast de deur als je gaat bivakkeren langs het Gardameer. Maar je wilt ook wel eens wat anders en dan is een uitstapje snel gemaakt. Sommige leuke bestemmingen liggen vlakbij en voor andere zit je een uurtje in de auto. Hier een overzicht van nabije dagtochtjes en excursies die altijd geslaagd zijn:

• Sirmione (charmant dorp op de uitlopers van de Alpen)

• Castello Scaligero (mooie combi met Sirmione, sprookjeskasteel)

• Grotte di Catullo (ruïnes van een Romeinse Villa)

• Desenzano del Garda (mooi dorp, goed uitvalspunt voor boottochtjes op het meer)

• Villa Calicantus (te midden van wijngaarden, heerlijke Bardolino wijn)

• Riva del Garda (middeleeuws stadje met Venetiaanse uitkijktoren)

• Malcesine (middeleeuws dorp met 13e-eeuws Castello Scaligero)

• Gardone Riviera (prachtig dorp met een mooi meer en fraaie tuinen)

• Gardaland (pretpark, ideaal als je met kinderen op vakantie bent)

De schoonheid van Verona

Vanaf het Gardameer op zoek naar een wat grotere stad voor nog veel meer kunst, cultuur, winkelen en musea? De beste optie is dan absoluut Verona, bekend om haar Romeinse theater, om Romeo en Julia en om de gotische verdedigingswerken. Een hele chique stad.

Italië – 27vakantiedagen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Zelf bier brouwen met een bierbrouw pakket

Ben jij een echte bierliefhebber? Vind je het leuk om elke keer…

De beste e-scooter van 2021: elektrische scooters van NIU

Misschien is het je al opgevallen dat er in 2021 steeds meer…