Het ABC van ooglaseren

Geen mens is hetzelfde, dus ook geen enkel oog is hetzelfde. Toch kan het erg verwarrend zijn. Wanneer je wilt weten of ooglaseren voor jou mogelijk is en geschikt is, kom je al snel allerlei termen tegen. De één nog mooier dan de ander. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En wat moet je er nu echt van weten? Je leest het hier.

  1. Afkortingen ooglaserbehandelingen

Bijna alle ooglaserbehandelingen worden aangeduid met een afkorting. Vaak zit in de afkorting al een deel van de behandeling beschreven. Goed om te weten dus. 

LASIK

De afkorting: LASIK staat voor Laser Assisted In-Situ Keratomileusis. Het is een van de meest populaire operaties om een oogprobleem te behandelen. Dat komt omdat je er snel van herstelt en het minste ongemak heeft in de herstelperiode. Meer dan 90% van de patiënten kiest LASIK of heeft het aanbevolen voor iemand anders. 

Geschikt voor: deze behandeling is geschikt voor bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en presbyopie.

PRK

De afkorting: PRK staat voor Photo Refractive Keratecomy. Het was ooit de eerste ooglaser methode waarmee oogproblemen werden behandeld. Het is nu grotendeels vervangen door LASIK, maar heeft nog steeds een plek om sommige mensen met dunne hoornvliezen te behandelen. Het is ook een mesloze techniek en kan bijziendheid (bijziendheid) en astigmatisme met succes behandelen en corrigeren. PRK is niet geschikt voor matige tot hoge verziendheid (verziendheid). PRK was het eerste type ooglaserchirurgie voor oogcorrectie en is de voorloper van de populaire LASIK-procedure.

Geschikt voor: bijziendheid, astigmatisme, presbyopie (ouderdomsverziendheid)

LASEK

De afkorting: LASEK staat voor Laser Assisted Sub-Epithelial Keratomileusis. Het is een behandeling die sterk op PRK lijkt. Net als bij PRK wordt het hoornvlies gescheiden van de onderliggende laag. Maar in plaats van dit weefsel volledig te verwijderen en weg te gooien, zoals bij PRK, wordt de ultradunne “flap” naar één kant geduwd en blijft het aan het oog vastzitten. 

Geschikt voor: behandeling van bijziendheid, astigmatisme, presbyopie

SMILE

De afkorting: SMILE staat voor Small Incision Lenticule Extraction en is een relatief nieuwe techniek. Er wordt voor de behandeling geen mes maar een laser gebruikt. Er wordt een schijf van weefsel gecreëerd dat de ‘lenticule’ wordt genoemd. De chirurg verwijdert vervolgens het lenticule via een incisie van 4-5 mm op het hoornvlies. Door die verwijdering hervormt het hoornvlies zich  en corrigeert daarmee het gezichtsvermogen.

Geschikt voor: behandeling van hoge bijziendheid

Er zijn overigens maar weinig oogklinieken die alle laserbehandelingen aanbieden. Het best ga je dus op zoek naar de beste behandeling voor jouw oogprobleem en laat je je informeren bij verschillende klinieken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Haartransplantatie in Turkije? Lees dit artikel eens door!

Het hebben van haarverlies kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor zowel mannen…

Dit is er anders in je lichaam als je een intersekse persoon bent

Dinsdag is het Intersex Awareness Day, waarop aandacht wordt gevraagd voor intersekse…