Hoe houd je een schoorsteenbrand onder controle

Jaarlijks vinden er gemiddeld 2.000 schoorsteenbranden plaats in Nederland. Meer dan de helft van deze branden in de schoorsteen is ontstaan door achterstallig onderhoud. In de andere gevallen is er sprake van vuil in de schoorsteen, waaronder takjes en bladeren, die in brand kunnen vliegen bij een te hoge temperatuur. 

Indien jouw woning ook voorzien is van een schoorsteen is het belangrijk om de schoorsteen regelmatig te laten onderhouden door een schoorsteenveegbedrijf. Op die manier weet jij zeker dat de juiste handelingen worden uitgevoerd door een schoorsteenveger, waardoor de kans op een brand nihil zal zijn. 

Hoe herken je een schoorsteenbrand?

Indien er een brand plaatsvindt, ongeacht de locatie, is het van groot belang om tijdig aan de bel te trekken. Hoe sneller de brand onder controle is, hoe minder schade de brand zal aanrichten. Maar hoe kun je een schoorsteenbrand herkennen?

Een schoorsteenbrand wordt in de meeste gevallen herkend aan een opvallend, loeiend geluid die binnen in de woning te horen is. Daarbij is het ook mogelijk dat er vlammen of dikkere rook te zien is van buitenaf. Hierdoor zijn de omwonenden vaak de personen die een schoorsteenbrand bij een woning sneller ontdekken dan de inwonenden. 

Hoe blus je een schoorsteenbrand?

Het is belangrijk dat er absoluut geen gebruik van water wordt gemaakt als er een schoorsteenbrand wordt ontdekt. Indien de personen water in de schoorsteen gooien, zal dit leiden tot een toename aan rook. De hoeveelheid rook kan op termijn leiden tot een openbarsting van de schoorsteen. In het ergste geval kan de schoorsteen zelfs exploderen. 

Om de brand onder controle te houden tot de brandweer is gearriveerd, is het raadzaam om gebruik te maken van zand. Het zand zal het vuur als het ware verstikken, waardoor het vuur zich zal beperken. 

Andere tips

Naast het controleren van het vuur zijn er ook andere tips die van belang zijn om de nare gevolgen te beperken. Zo is het verstandig om de ramen en deuren te openen, zodat de giftige stoffen zich niet in de woning ophopen. De stoffen die vrijkomen tijdens een brand kunnen immers leiden tot een koolstofmonoxidevergiftiging. Indien er toch teveel rook in de ruimte ophoopt, is het raadzaam om de ruimte te verlaten. De gezondheid gaat boven alles. Ook in deze situatie is het verstandig om het vuur te laten voor wat het is en voor jezelf te kiezen. Wacht buiten tot de brandweer arriveert en laat de situatie over aan de experts.

You May Also Like

Dit moet je weten over XPS isolatie

Vandaag de dag is het zo dat er een keuze kan worden…

Het nemen van zonnepanelen

Steeds meer mensen hebben er tegenwoordig één: een zonnepanelen installatie. De voordelen…

Combineren met een wollen vloerkleed: vloerkleed layering

Met de koudere dagen die weer in opkomst zijn is deze trend…

Zo creëer je een centerpiece in je woning

Bij het inrichten van je woning kan het soms lastig zijn om…