De overgang begint gemiddeld rond het veertigste en zestigste levensjaar van de vrouw. In deze periode raken de eicellen op en worden er geen nieuwe eicellen meer aangemaakt. Het lichaam verandert en de hormoonspiegel gaat schommelen. Dit heeft allerlei lichamelijke symptomen en klachten tot gevolg. Wat zijn de symptomen van de overgang? Wat kun je zelf doen om deze symptomen te verlichten? Hoe lang duurt de overgang? Wij vertellen je graag meer.
Wat zijn de symptomen van de overgang?
Doordat de eicellen in het lichaam opraken en de hormoonhuishouding een nieuw evenwicht zoekt, kunnen er symptomen en klachten ontstaan. Dit begint vaak met veranderingen in de menstruatie en de menstruatiecyclus. Menstruatiebloedingen kunnen verergeren of verminderen en menstruatieklachten zoals krampen en hoofdpijn kunnen verdwijnen, verergeren of veranderen. Daarnaast zal de menstruatiecyclus veranderen, wat betekent dat de periode tussen de menstruaties kan verschillen en langer kan zijn dan 35 dagen.
Opvliegers
Na een tijdje kun je last krijgen van opvliegers. Dit zijn intense warmteaanvallen waarbij je hals en gezicht rood worden en je het ineens heel erg warm krijgt. In de nacht kunnen deze opvliegers veranderen in nachtelijk zweten waardoor je bed ineens in een warme, plakkerige en natte massa verandert.
Geestelijke klachten
Naast lichamelijke klachten zoals onregelmatige menstruatie, menstruatieklachten, opvliegers en nachtelijk zweten kun je last krijgen van rusteloosheid, slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens. De slapeloosheid wordt over het algemeen veroorzaakt door het nachtelijk zweten. Gelukkig kun je de symptomen zelf goed verlichten.
Bestrijding symptomen overgang
Wanneer je er middenin zit begrijpen we dat je jezelf soms afvraagt “Hoe lang duurt de overgang nog?”, maar we kunnen je vertellen dat de symptomen gelukkig goed te verlichten zijn. Door gevarieerd te eten, voldoende te bewegen, koffie, alcohol en pittig eten te verminderen en te zorgen dat je zo min mogelijk stress hebt, help je jouw lichaam om in goede conditie te blijven. Een goede conditie van jouw lichaam helpt om de symptomen te verlichten.
Gezond leven is nooit verkeerd. Verminder stress, eet niet te veel pittig voedsel en drink zo min mogelijk koffie en alcohol om opvliegers te voorkomen.
Slik supplementen
Supplementen met onder andere salie en zilverkaars kunnen de symptomen van de overgang verlichten. De natuurlijke bestanddelen helpen bij opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en andere overgangsklachten.
Hoe lang duurt de overgang?
Hoe lang de overgang duurt is per vrouw verschillend. Klachten kunnen helaas meerdere jaren aanhouden. Gemiddeld zit tussen het begin van de overgang en de laatste menstruatie vier jaar.
Tip: Ymea.nl
