Flexibiliteit op de arbeidsmarkt is vandaag de dag ontzettend belangrijk. Zoveel spreekt voor zich. Door de jaren heen zijn er dan ook heel wat nieuwe manieren op de markt geïntroduceerd om meer flexibiliteit aan de dag te kunnen leggen. Het zogenaamde nulurencontract is hier zeker één van. Voor dit type contract geldt dat ze het mogelijk maakt om uitsluitend die uren te werken waarvoor je daadwerkelijk wordt opgeroepen. Tussentijds is het dan ook perfect mogelijk om ook voor een andere opdrachtgever aan de slag te gaan. Zou jij graag meer willen te weten komen over dit type van contract? Dan is het zeker interessant om ook de onderstaande informatie verder door te nemen.
Wat is zo’n nulurencontract precies?
Het nulurencontract is een contract waarbij je uitsluitend die uren moet werken waarvoor je werkgever je oproept. Voor de werkgever geldt dat deze verplicht is om je ten minste vier dagen op voorhand op te roepen. Ontvang je de oproep niet tijdig en dus pas binnen de termijn van vier dagen? Dan ben je niet verplicht om daarop in te gaan. Het salaris dat je ontvangt bij dit type contract kan uiteraard verschillen. Dit gezegd hebbende dien je altijd het minimumloon te ontvangen. Dit kan ook gelden voor een zogenaamd CAO-loon wanneer dat van toepassing is voor de baan die je beoefent. Tot slot is het zo dat voor dit type van contract ook altijd geldt dat je minstens drie uur uitbetaald krijgt. Dit dus eveneens wanneer je eigenlijk helemaal geen drie uur daadwerkelijk hebt gewerkt. Spreken deze voorwaarden jou ook wel aan? Dan zou het dus zomaar kunnen zijn dat dit type contract ook voor jou een interessante optie kan vormen om te overwegen.
Interessant voor zowel de werkgever als de werknemer
Voor het nulurencontract geldt dat ze voor alle betrokken partijen een interessante keuze kan zijn. Dat geldt dus met andere woorden zeker niet alleen maar voor de werknemer, integendeel. Voor heel wat werkgevers geldt dat ze vandaag de dag zeer geïnteresseerd zijn in het hanteren van een flexibele manier van personeel aanwerven. Met andere woorden, er wordt in vergelijking met vroeger heel wat minder vaak voor gekozen om vaste contracten aan te bieden. Voor het nulurencontract geldt dat ze zowel tijdelijk als vast kan worden afgesloten. Ongeacht voor welk type contract er ook wordt gekozen, ook bij een vast contract is het zo dat je uitsluitend dient te werken voor het aantal uren waar je daadwerkelijk voor wordt opgeroepen door de werkgever.
Hoe kan je een nulurencontract stopzetten?
Het spreekt voor zich dat je er op een zeker ogenblik wellicht voor zal willen kiezen om het nulurencontract waarover je beschikt stop te zetten. Wanneer je deze keuze maakt zijn er uiteraard ook een aantal zaken waar je aandacht aan zal moeten besteden. Zo bedraagt de standaard opzegtermijn in dit geval bijvoorbeeld 4 dagen. Let echter wel op, is er in jouw CAO een kortere opzegtermijn opgenomen? Dan spreekt het voor zich dat het deze periode is die telt. Wil je graag deze overeenkomst tussentijds opzeggen? Dan kan uitsluitend gebeuren wanneer dit in de arbeidsovereenkomst werd opgenomen. Anders is dat dus helaas niet mogelijk. Ga naar www.rocketlawyer.com als je hulp nodig hebt bij het opstellen van zo’n contract.
