LED vs. Halogeen - Welke Achterlichten Zijn het Beste?

Bij het kiezen van de beste achterlichten voor je auto is het essentieel om het verschil te weten tussen LED- en halogeenlampen.

Kiezen tussen halogeen- en LED-lampen is de afgelopen jaren een veelvoorkomend pijnpunt geworden voor autorijders, omdat het nieuwere type verlichting de auto-industrie verovert. Daarom rijst vaak de vraag of LED-lampen nu ook echt beter zijn voor een auto.  

Wat zijn halogeen koplampen?

Deze zijn gebouwd op basis van een systeem van reflectoren met bollen die lijken op gloeilampen in je huis en werken met gloeidraden, meestal wolfraam. Wanneer ze worden ingeschakeld, reflecteren de lichten tegen de binnenkant van de behuizing en creëren ze je lichtbundelpatroon.

De lichtbundel is vaak oranje of donkergeel en heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 3000-4000K. Het patroon zelf is niet zo gedefinieerd als het patroon van een LED-lamp. Vage scheidingslijnen en ongelijke intensiteit zijn gebruikelijk bij halogeen lampen. Hoewel ze bruikbaar zijn, is er nog veel ruimte voor verbeteringen aan de prestaties van het licht en de esthetiek.

Wat zijn LED lampen?

LED is een staat voor Light Emitting Diode (lichtdiode). LED-koplampen produceren licht door elektriciteit door kleine halfgeleiders te sturen die fotonen uitzenden. Dit elektrische proces verlicht de weg. LED-koplampen stralen een zeer helder wit licht uit. In tegenstelling tot halogeen koplampen maken LED-behuizingen geen gebruik van reflectoren. Hoewel je LED lampen in een halogeenbehuizing kunt plaatsen, zullen de prestaties niet optimaal zijn.

Wat is de beter – halogeen of LED?

Nu autofabrikanten al goed op weg zijn om LED-koplampen standaard te monteren, zijn de dagen van de halogeenlamp geteld. Als je een nieuwe auto koopt, is de keuze vaak al voor je gemaakt, hoewel upgraden naar adaptieve LED-koplampen of zelfs laserlichten soms een optie is op luxemodellen. De sterkere lichtkwaliteit, lange levensduur en het lagere energieverbruik van LED-lampen maken ze over het algemeen een geweldige keuze en de vervangingskosten zouden moeten dalen naarmate de marktpenetratie toeneemt.

Halogeenlampen hebben nog steeds hun plaats in budgetauto’s en op de markt voor tweedehands auto’s. De lage vervangingskosten zijn de grootste troef en zorgen ervoor dat een doorgebrande lamp of een beschadigde koplampunit geen exorbitante vervangingskosten met zich meebrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Gardameer – watersport, strand en Italiaanse monumenten

Je kunt het Comomeer bezoeken of het Lago Maggiore. Eigenlijk lijken alle…

Zelf bier brouwen met een bierbrouw pakket

Ben jij een echte bierliefhebber? Vind je het leuk om elke keer…