Maak je workouts effectiever met een resistance band

Iedereen die zich een beetje thuis voelt in fitness en gezondheid heeft ze vast al wel eens voorbij zien komen of erover gehoord: resistance bands zijn bijna niet meer weg te denken uit de sportschool. Ook mensen die liever thuis trainen kan het niet ontgaan zijn. Resistance bands zijn ook te koop onder andere namen, zoals bijvoorbeeld weerstandsbanden of fitness elastieken. Hier wordt in principe hetzelfde mee bedoeld. De reden dat resistance bands zo populair zijn, is omdat ze voor elkaar krijgen wat normale gewichten niet doen. Ze zetten namelijk een constante spanning op je spieren, waardoor je workouts effici├źnter worden. In dit artikel gaan wij hier dieper op in.

Wat een resistance band is

De term klinkt waarschijnlijk net een stukje heftiger en extremer in het Engels. Een resistance band wordt in het Nederlands namelijk vaak een weerstand band of fitness elastiek genoemd. Het idee erachter is namelijk dat door het stevige elastiek je spieren op een constante spanning staan. Hierdoor worden al je workouts effectiever. In principe zijn er verschillende soorten oefeningen te bedenken voor je hele lichaam waarbij een resistance band je helpt om betere resultaten te krijgen. Misschien wel de meest bekende zijn trouwens de squats, waarbij een resistance band om je bovenbenen ervoor zorgt dat deze onder een grotere spanning staan tijdens je oefening.

Verschillende weerstanden van een resistance band

Als je nu ook overtuigt bent, of je gewoon simpelweg een keer een training met een resistance band wilt proberen, is er een belangrijk aspect waar je rekening mee moet houden. Resistance bands zijn vaak namelijk verkrijgbaar in verschillende soorten weerstanden. Dat klinkt misschien eerst een beetje raar, maar dat komt namelijk door hoe stevig de band zelf is. Een resistance band is eigenlijk een groot, plat naadloos elastiek. Gelukkig is deze trouwens wel zo stevig dat je je geen zorgen hoeft te maken over dat hij per ongeluk knapt tijdens je training. Vaak worden ze verkocht in setjes, waarbij het ene elastiek steviger is dan het andere. Dit is zodat je tijdens je trainingen je spieren eerst kan laten wennen aan de weerstand die er op komt te staan als je dit niet gewend bent. Het valt daarom ook erg aan te raden te beginnen met de laagste weerstand van een resistance band set. Op die manier kun je rustig je oefeningen opbouwen voordat je last krijgt van ontzettende spierpijn.

You May Also Like

Haartransplantatie in Turkije? Lees dit artikel eens door!

Het hebben van haarverlies kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor zowel mannen…

Dit is er anders in je lichaam als je een intersekse persoon bent

Dinsdag is het Intersex Awareness Day, waarop aandacht wordt gevraagd voor intersekse…