Milieubewustheid van een rieten dak

Het rieten dak: het ziet er mooi uit, het is functioneel en het wordt dan ook al duizenden jaren gebruikt. Ondanks het feit dat het een type dak is dat de tijd zeker heeft doorstaan, zijn er toch vaak twijfels over de veiligheid van dit type dak. Riet is nou eenmaal een materiaal dat makkelijker in brand vliegt dan dakpannen, of de platen van een plat dak, maar toch kan er veel aan worden gedaan om een rieten dak net zo brandveilig te maken. Met de juiste stappen kan een rieten dak verzekeren even duur zijn als het verzekeren van een pannen dak.

Wat erg belangrijk is bij het verkleinen van brandrisico is dat een rietdekkersbedrijf vaak vandaag de dag gebruik zal maken van de schroef dak methode. Bij oudere methodes was het nodig voor de constructie om een luchtspouw te hebben direct onder het riet. Een open ruimte met lucht erin is logischerwijs iets dat het risico op brand vergroot. Bij de nieuwe methode wordt het riet direct op platen op het dak vastgezet. Doordat er geen ruimte meer zit tussen het riet en die dichte ondergrond is er veel minder zuurstof, waardoor een brand dus veel minder makkelijk kan blijven branden.

Dit heeft ook nog voordelen voor de stookkosten in uw huis, aangezien deze methode ook veel minder open is voor tocht en wind. De scheiding tussen het dak en het gebouw is veel dichter geworden door de platen waar het riet op zit en zal daardoor dus beter isoleren. Ook wordt er tegenwoordig vaak een brandvertragende coating aangebracht op riet. Deze technologie is de afgelopen decennia sterk verbeterd, waardoor er nu goede coatings zijn die effectief brand kunnen vertragen, maar toch geen effect hebben op de kwaliteit in het geval dat de coating op de juiste manier wordt aangebracht.

You May Also Like

Dit moet je weten over XPS isolatie

Vandaag de dag is het zo dat er een keuze kan worden…

In deze situaties kan container huren Breda handig zijn

Een container huren Breda kan een slimme zet zijn in diverse situaties…

Goedkope keukens: waar moet ik op letten?

Een keuken is het hart van elk huis, maar het is ook…

Het nemen van zonnepanelen

Steeds meer mensen hebben er tegenwoordig één: een zonnepanelen installatie. De voordelen…