Tandvleesbehandeling: wat doet een mondhygiënist?

Tandvleesbehandeling is een belangrijk onderdeel van de preventieve mondzorg. Het tandvlees is namelijk de basis voor een gezond gebit. Als het tandvlees ontstoken raakt, kan dat leiden tot ernstige problemen, zoals het verlies van tanden en kiezen. Daarom is het belangrijk om het tandvlees regelmatig te laten controleren en behandelen door een mondhygiënist.

Een mondhygiënist is een specialist op het gebied van tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis en parodontitis. Gingivitis is een milde vorm van tandvleesontsteking, die meestal wordt veroorzaakt door een ophoping van tandplak op de tanden en langs de rand van het tandvlees. Parodontitis is een ernstigere vorm van tandvleesontsteking, die zich uitbreidt naar het kaakbot en de steunweefsels rond de tanden en kiezen. Dit kan leiden tot het loskomen en uitvallen van de tanden en kiezen.

Een mondhygiënist kan verschillende behandelingen uitvoeren om het tandvlees te genezen en te beschermen. De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Tandvleesontsteking behandelen: dit houdt in dat de mondhygiënist de tandplak en het tandsteen verwijdert die de ontsteking veroorzaken. Dit gebeurt met speciale instrumenten, zoals een ultrasone scaler of een handscaler. De mondhygiënist maakt hierbij ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon met floss of ragers.
  • Tandsteen onder het tandvlees verwijderen: dit houdt in dat de mondhygiënist het tandsteen verwijdert dat zich onder het tandvlees heeft opgehoopt. Dit gebeurt met speciale instrumenten, zoals een curette of een sonde. De mondhygiënist maakt hierbij ook de pockets schoon, dit zijn de ruimtes tussen het tandvlees en de wortels van de tanden en kiezen.
  • Voorlichting geven over mondverzorging: dit houdt in dat de mondhygiënist advies geeft over hoe je je gebit en je tandvlees gezond kunt houden. Dit gaat bijvoorbeeld over hoe je goed moet poetsen, flossen en spoelen, welke producten je kunt gebruiken om je mondhygiëne te verbeteren, hoe je je voeding kunt aanpassen om minder zuur en suiker te eten, en hoe je kunt stoppen met roken.

Door regelmatig een tandvleesbehandeling te laten uitvoeren door een mondhygiënist, kun je voorkomen dat je last krijgt van pijnlijke of bloedende tandvlees, slechte adem, terugtrekkend of verkleurd tandvlees, loszittende of verloren tanden en kiezen, en andere complicaties die je gezondheid kunnen schaden. Een gezond tandvlees zorgt voor een mooi gebit en een stralende glimlach!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Haartransplantatie in Turkije? Lees dit artikel eens door!

Het hebben van haarverlies kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor zowel mannen…

Dit is er anders in je lichaam als je een intersekse persoon bent

Dinsdag is het Intersex Awareness Day, waarop aandacht wordt gevraagd voor intersekse…