Uw vereffenaar helpt u bij de wettelijke vereffening nalatenschap

Een overlijden meemaken is erg genoeg, en helaas moet er daarna een goede vereffening plaatsvinden om problemen te voorkomen. De overledene kan bijvoorbeeld schulden hebben nagelaten. Wat betekent dit voor de erfgenamen? Wat zijn de precieze wettelijke regels en richtlijnen?

Een vereffening kan een zoektocht zijn

Het kan een hele zoektocht zijn om de juiste antwoorden te vinden, en u wilt toch weten hoe het allemaal werkt, waar u op moet letten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan en de juiste beslissingen kunt nemen. Als er geen standaard vereffening is, kan de afwikkeling een stuk ingewikkelder zijn. Dat betekent dat een aantal wettelijke regels gevolgd moeten worden. Uw vereffenaar zal u graag een aantal punten verduidelijken.

Wanneer zijn de regels van de wettelijke vereffening van toepassing?

Er zijn twee situaties die bepalen of de wettelijke regels moeten worden gevolgd. Ten eerste moet de nalatenschap beneficiair aanvaard zijn en moet de rechtbank een vereffenaar benoemd hebben. Op enkele uitzonderingen na moet na een beneficiaire aanvaarding de zogenaamde wettelijke vereffening plaatsvinden.

In deze situatie zijn, volgens de wet, alle erfgenamen samen de vereffenaars. Het is zeer belangrijk dat in dit geval de nalatenschap wordt afgewikkeld op een wijze die in overeenstemming is met de wet. Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat de erfgenaam alsnog de schulden van de overledene moet erven en alles zelf moet betalen.

Beneficiaire aanvaarding regelen

Als erfgenaam hebt u twee keuzes wanneer u ontdekt dat de overledene schulden had. U kunt de erfenis beneficiair aanvaarden of ze verwerpen. Bij beneficiaire aanvaarding aanvaardt u de erfenis als erfgenaam, alleen hoeven de geërfde schulden niet door u betaald te worden. De schulden worden dan betaald met het overgebleven geld en de bezittingen van de overledene.

Na een beneficiaire aanvaarding moet er een gerechtelijke vereffening plaatsvinden. Er wordt dan een speciale procedure gevolgd om de nalatenschap naar behoren af te wikkelen. Er moet een formulier worden ingediend via de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene.

Het formulier kan ook worden ingevuld via de notaris, die het dan bij de rechtbank indient. Er zijn kosten verbonden aan het indienen. Als er meer erfgenamen zijn, kunnen meerdere formulieren worden ingediend en is er maar één vergoeding.

Wanneer hoeft een gerechtelijke vereffening niet plaats te vinden?

Er zijn drie uitzonderingen op de hoofdregel dat een wettelijke vereffening moet plaatsvinden na een beneficiaire aanvaarding.

Bron: https://www.uwvereffenaar.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Het meest complete overzicht Linkbuilding Tools (25+)

Uit ervaring weten we dat linkbuilding hét onderdeel binnen SEO is waar…

30 Zoekwoordenonderzoek Tools getest!

Zoekwoordenonderzoek tools, je kunt er niet meer zonder. Ze maken het leven…

Energieopwekking op de boerderij

Dat de boer alleen maar zorgt voor wat er in zijn velden…

SEO-teksten Schrijven

Meer dan 61% van de mensen die iets zoeken via Google klikt…