Ontzettend veel stil leed is er bij kinderen door slechte verzorging van het melkgebit. Dit melden zeer verontrustende kindertandartsen. Ze spreken van een alarmerende trend van steeds meer jonge kinderen die noodgedwongen onder narcose moeten worden behandeld in de kinderklinieken. Rotte tandjes, kindermondjes vol etter, gebitsaandoeningen en melktanden die getrokken moeten worden, blijkt steeds meer een dagelijkse realiteit te zijn. Wat een heel verontrustende ontwikkeling is.
Hoe ontstaat slecht melkgebit
Slecht gebit ontstaat door veel snoepen en niet tijdig poetsen van de tandjes. Bij het doorbreken van de melktand is het glazuur, volgens de tand experts, nog niet uitgehard. Door de relatief dunne tandglazuurlaag zijn melktandjes kwetsbaar voor suiker en zuur. Het glazuur lost makkelijk op door zuren, wat de kans op het ontstaan van tandbederf vergroot. Zodra tandplak in aanraking komt met suiker, worden schadelijke zuren geproduceerd, die de hoofdoorzaak vormen van gebitsaandoeningen. Als het kind steeds meer suiker inneemt, is de kans groter dat mondbacteriën zuren produceren die zorgen voor tandbederf. Om dit te voorkomen moet niet alleen worden gelet op de hoeveelheid inname van suiker, maar ook het aantal keer dat het gebit dagelijks in aanraking komt met suiker.Kinderen bij wie de beschadigde melktanden zijn aangetroffen, lopen meer risico op misvormde tanden of een problematische gebit, daar, abcessen elke tandontwikkeling ernstig schaden. Melktanden hebben namelijk voldoende ruimte nodig voor het ontwikkelen van de volwassen tanden.
Hoe te voorkomen
Tandheelkundige zorg voor baby’s is belangrijk vanaf het doorbreken van de allereerste tand. Zodra de melktandjes opkomen moet worden gepoetst. Er bestaan kindvriendelijke tandenborstels en fluoridetandpasta speciaal ontworpen om het kind te simuleren dagelijks, tenminste twee keer, te poetsen. Met meer voorlichting kunnen ouders ook worden ingelicht hoe de mondverzorging bij hun kind ter hand te nemen en zo hen het kinderleed weg te werken. Kinderen hebben bij 30 maanden in totaal 20 melktanden. Geadviseerd wordt om het kind geen flesje mee te geven naar bed, ook niet met melk. Net als in sappen zit daar suiker in dat zuigflescariës kan veroorzaken. Goede mondverzorging bij het kind heeft een positieve invloed op een gezonde ontwikkeling van het blijvende gebit. Keizer Karelpark Tandartsen
Amstelveen
Lindepark 2a
1185 LD Amstelveen
