Warmtepomp kopen: wat zijn de keuzes?

De warmtepomp is een goed alternatief voor de cv-ketel als het gaat om het besparen op je gasverbruik. Met het oog op de toekomst kan het een goede, duurzame investering zijn. En dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen een warmtepomp kopen. Tijdens het oriënteren op een warmtepomp kom je verschillende keuzes en verschillende begrippen tegen. Wij leggen er een aantal uit om je beter wegwijs te maken in de wereld van de warmtepomp.

Grond, buitenlucht of ventilatielucht

Een warmtepomp haalt ‘gratis’ energie uit de omgeving en zet dit met een hoog rendement om in warmte om je woning en warm water te verwarmen. De warmtepomp kan de energie uit de bodem, de buitenlucht of ventilatielucht halen. En dat is dan ook meteen de keuze: wil je een warmtepomp met een bron in de grond (water/water of grondwarmtepomp), met een buitenunit die energie uit de lucht haalt (lucht/water warmtepomp) of alleen een binnenunit die energie uit de ventilatielucht haalt (ventilatielucht/water warmtepomp). Welke je kiest, is onder andere afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt. Zo zijn ventilatielucht/water warmtepompen heel geschikt voor appartementen en voor water/water warmtepompen heb je voldoende ruimte in je tuin nodig voor de bron. 

All-Electric of hybride

Wil je al meteen 100% gasloos verwarmen of is je cv-ketel nog goed, maar wil je wel al op je gasverbruik besparen? Dat vat eigenlijk de keuze samen voor een All-Electric of hybride warmtepomp. Wanneer je kiest voor een All-Electric warmtepomp, dan valt het hele gasverbruik weg. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel, waarbij de warmtepomp voor het grootste deel zorgt voor het verwarmen van je woning. Alleen bij pieken schakelt de cv-ketel in en voor het verwarmen van water.

Hybride of All-Electric Ready hybride

Nu heb je binnen de hybride warmtepompen ook  nog een keuze. Zo biedt warmtepompfabrikant NIBE All-Electric Ready, hybride warmtepompen aan. Als je over een paar jaar alsnog besluit om 100% gasloos te verwarmen, dan is het fijn als deze overstap zo makkelijk mogelijk kan. De All-Electric Ready warmtepompen zijn hier helemaal op voorbereid. Je hebt in dat geval alleen een klein accessoire en een boiler nodig die je kunt aansluiten op de warmtepomp. 

Tip: subsidie voor een warmtepomp

Buiten deze keuzes is het goed om te weten dat je bij een warmtepomp in een bestaande woning in aanmerking kunt komen voor de ISDE-subsidie. Hoeveel subsidie je krijgt, is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten!

Met behulp van de bovenstaande informatie weet je al iets meer over de mogelijkheden voor een warmtepomp. Vraag een installateur naar advies over de oplossing die in jouw woning het meeste rendement oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Het meest complete overzicht Linkbuilding Tools (25+)

Uit ervaring weten we dat linkbuilding hét onderdeel binnen SEO is waar…

Het nemen van zonnepanelen

Steeds meer mensen hebben er tegenwoordig één: een zonnepanelen installatie. De voordelen…

Uw vereffenaar helpt u bij de wettelijke vereffening nalatenschap

Een overlijden meemaken is erg genoeg, en helaas moet er daarna een…

30 Zoekwoordenonderzoek Tools getest!

Zoekwoordenonderzoek tools, je kunt er niet meer zonder. Ze maken het leven…