Klassenmanagement is een breed begrip. Eigenlijk zijn klassenmanagement alle werkzaamheden waarbij de docent zijn lessen organiseert. Bij klassenmanagement neemt een docent bepaalde maatregelen om ervoor te zorgen dat leerlingen optimaal en ontspannen kunnen leren. Het gaat echter niet alleen over de leerstof, maar ook over de inrichting van de klas, de lesmethodes, de communicatie tussen leraar en leerling en de inhoud van de lessen. Ben jij een docent en wil je meer weten over hoe je je eigen klassenmanagement kunt verbeteren? Lees dan deze blog! 

Competenties van de leerkracht 

Een van de belangrijkste competenties die een docent in huis moet hebben voor goed klassenmanagement zijn organisatorische vaardigheden. Het draait hierbij niet alleen om het organiseren van de lessen, maar ook over leidinggeven, plannen en coördineren. Als docent hoor je de les in goede banen te leiden. Wanneer een leraar goed is in organiseren, krijgt elke leerling genoeg tijd om zijn taken te vervullen. Ook bij nascholing onderwijs is dit belangrijk. Daarnaast hoor je ook goede communicatieve vaardigheden te hebben. Wanneer je op de juiste manier naar je leerlingen communiceert, zullen zij zich veilig voelen en meer betrokken raken bij de lessen. Als docent moet je natuurlijk wel lesgeven op een manier die bij jezelf past en overzicht over de klas houdt. Op deze manier kun je de aandacht over al je leerlingen verdelen.  

Welke didactische leerkrachtvaardigheden zijn nodig? 

Geen enkele goede leerkracht kan zonder didactische vaardigheden. Onder deze term vallen onder andere het zoeken van de juiste lesmethode bij een leerling. Elk kind verschilt namelijk en leert op een andere manier. Een goede docent kan leerstof vinden die bij een leerling past en gebruik maken van gepersonaliseerd leren. Ook is het belangrijk dat een docent de leerling bewust maakt dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn leerproces. Op deze manier wordt een leerling meer betrokken en gemotiveerd om goede prestaties te halen. Het belangrijkste aspect van klassenmanagement is echter het creëren van een veilig en gezond leerklimaat.  

Essentiële vaardigheden voor een docent 

Een docent heeft enkele onmisbare vaardigheden. Zo moet hij duidelijk zijn naar zowel leerlingen, collega’s en ouders. Ook dient hij consequent te zijn en in kunnen grijpen als er iets in de klas gebeurt. Een zekere mate van autoriteit komt dus zeker van pas. Verder moet een leerkracht altijd evenwichtig reageren. 

Probleem Preventie  

Bij klassenmanagement gaat het niet alleen over het oplossen van problemen, maar ook over hoe problemen kunnen worden voorkomen. Door goed klassenmanagement is de docent in staat om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat problemen voorkomen worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Haartransplantatie in Turkije? Lees dit artikel eens door!

Het hebben van haarverlies kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor zowel mannen…

Dit is er anders in je lichaam als je een intersekse persoon bent

Dinsdag is het Intersex Awareness Day, waarop aandacht wordt gevraagd voor intersekse…