Wat is het verschil tussen autoplastieken en otoplastieken?

We weten eigenlijk allemaal wel dat harde geluiden (blijvende) gehoorbeschadigingen kunnen opleveren, maar we zijn ons er niet altijd van bewust wanneer we nu het beste kunnen zorgen voor gehoorbescherming. Een van de fabels die nog steeds de ronde doet is dat je regelmatig aan harde geluiden blootgesteld moet worden om gehoorschade op te lopen. Maar dat is helaas niet waar. Één keer te lang in een gevaarlijk hard geluid zitten, kan al blijvende gehoorschade opleveren. En vaak is gehoorschade niet te genezen, ook niet op langer termijn. Het is dus belangrijk dat je preventief zorgt voor bescherming, want achteraf is het niet meer te genezen. Maar kies je dan voor autoplastieken of otoplastieken?

Wat zijn otoplastieken?

Simpel gezegd zijn otoplastieken op maat gemaakte oordoppen om het gehoor te beschermen. Ieder mens is uniek in elk detail, en dus ook in zijn of haar gehoorgangen. De oordoppen die op maat gemaakt worden, worden echt op basis van een mal gemaakt voor je gehoorgang. En daarbij geldt ook dat links en rechts vaak niet gelijk zijn, dus wordt er van ieder oor een mal gemaakt en vanuit die basis een oordop voor elk oor uniek.

Het voordeel van oordoppen op maat is dat ze prefect aansluiten in de gehoorgang. Dat heeft vele voordelen, zoals een optimale bescherming maar ook een fijn comfort. Een fijn comfort draagt eraan bij dat je de otoplastieken prettiger vindt om te dragen en dus ook vaker en langer draagt. En dat draagt natuurlijk op zijn beurt weer bij aan een betere bescherming van je gehoor. Bij het fijne comfort hoort ook dat ze niet eenvoudig kunnen uitvallen en je ze dus ook niet zomaar kwijt kan raken.
Het is een mooi woord ‘autoplastieken’ maar het is een niet bestaand woord. Helaas wordt een otoplastiek weleens uitgesproken als een autoplastiek. Maar het betekent niets en het bestaat ook niet als gehoorbescherming. Er is dus geen verschil om écht te bespreken, maar het is wel belangrijk dat we het gesprek rondom gehoorbescherming levendig houden en/of maken in onze sociale kringen om gehoorschade te voorkomen.

Wat zijn nog meer voordelen van otoplastieken?

Je kan een otoplastiek voor elke situatie gebruiken en dat hoeft dus niet per se een festival of concert te zijn. Je kan ze ook gebruiken op een luidruchtige werkplek terwijl jij je beter wilt concentreren bijvoorbeeld. Maar ze worden vandaag de dag ook steeds vaker gebruikt door ouders om net even de scherpe randjes van prikkels af te halen met de kinderen bijvoorbeeld. Maar ze kunnen ook fijn zijn tijdens het reizen of tijdens het zwemmen. Een fabel is dat oordoppen niet tijdens het geslapen gedragen mogen worden omdat het je gehoor kan beschadigen. Feitelijk is dat niet het geval, juist omdat otoplastieken alleen in het buitenste gedeelte van de gehoorgang zitten en het inwendige oor niet raken. Gehoorschade loop je op door beschadigingen aan het inwendige oor en daar komen ze dus helemaal niet.

Ga je vaak naar festivals? Bekijk dan festival oordoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

Haartransplantatie in Turkije? Lees dit artikel eens door!

Het hebben van haarverlies kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor zowel mannen…

Gardameer – watersport, strand en Italiaanse monumenten

Je kunt het Comomeer bezoeken of het Lago Maggiore. Eigenlijk lijken alle…